Odată cu lansarea versiunii 6 a sistemului de operare iOS, Apple a renunțat la Google Maps, ca și aplicație implicită integrată în sistemul de operare, și a integrat propria aplicație pentru hărți: Apple Maps. Apple Maps folosește ca furnizor principal de informații TomTom. Gradul de acoperire al hărților pe teritoriul României este, deocamdată, parțial (câteva orașe mai mari, câteva drumuri principale și... multe greșeli). 

Singurul avantaj curent față de Google Maps care se reflectă asupra României sunt calitatea și gradul de acoperire cu imagini din satelit. Aproape toată suprafața României este actualizată cu imagini mai noi și mai clare în comparație cu cele din Google Maps. Totul s-a întâmplat recent, în încercarea de a îmbunătăți experiența utilizatorului; sa se vadă măcar imaginea din satelit a localității dacă alte detalii nu sunt disponibile. Câteva exemple comparative privind calitatea imaginilor din satelit:

Apple Maps

Google Maps

Buzău

Buzău

Bușteni

Bușteni

Piatra Neamț

Piatra Neamț

Pasajul Basarab, București
Pasajul Basarab, București

Și cum greșelile în Apple Maps sunt ”din metru în metru”, enumăr câteva observate:
  1. Localitatea Onești din județul Bacău este afișat sub denumirea comunistă Gheorghe Gheorgiu-Dej, această denumire nemaifiind folosită din 1996.
  2. Localitatea Ivești (2293 locuitori) din Comuna Ivești, Județul Vaslui este afișat pe hartă ca fiind satul Tutova (3133 locuitori), Tutova fiind în realitate la ~ 10 km sud de Ivești.
  3. Orașul Comănești din județul Bacău este afișat sub denumirea de Xomănești.
  4. Localitatea Luizi-Călugara din județul Bacău e denumită Țigănimea.
  5. Localitatea Podu Turcului e situată imediat la sud de Bârlad (județul Vaslui), deși în realitate e la 30 km vest de Bârlad, în județul Bacău.
  6. Autostrada A3 (între București și Ploiești) nu este marcată pe hartă deși e deschisă de ceva vreme.
  7. Localitatea Mărășești (județul Vrancea) e denumită Panciu.
  8. Lacul Morii, Lacul Herăstrău și alte lacuri mai mari din București nu sunt marcate pe hartă. În schimb e marcată albia lacului Văcărești (un proiect abandonat imediat după căderea comunismului). 
Probabil că se vor investi mulți bani în această aplicație și în curând va concura cu Google Maps.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu