Opera Max este o aplicație recent lansată de către Opera Software ASA, care, deocamdată, este disponibilă pentru testare și utilizare gratuită și utilizatorilor din România deși, oficial, țara noastră nu este în lista țărilor unde Opera Max e disponibilă (SUA, Canada, Mexic, Vestul Europei, Rusia, Ucraina, Belarus si alte țări din CSI). 

Scopul aplicației constă în comprimarea traficului de internet generat prin conexiunea mobilă a telefonului astfel încât utilizatorul să profite mai mult de traficul de date alocat de către operatorul de telefonie mobilă. Pentru a putea controla și gestiona datele descărcate din internet, o rețea virtuală privată este creată pe telefonul utilizatorului, tot traficul de internet fiind trecut printr-un server intermediar care comprimă ce se poate (în general, sunt comprimate fișierele video și imaginile însă doar dacă nu sunt transmise prin intermediul unei conexiuni criptate). Comprimarea duce la o calitatea mai scăzută a imaginilor precum și a clipurilor video însă pentru clipuri video se poate configura nivelul de compresie (mare, mediu, mic sau deloc). 

Opera Max nu poate prelucra date confidențiale acestea fiind transmise prin conexiuni criptate, precum nici traficul generat de anumite aplicații care folosesc conexiuni securizate (Facebook, Google Maps, Gmail, Youtube și altele). Majoritatea comprimărilor importante se vor face la navigaea pe internet prin intermediul navigatoarelor de internet (navigatorul implicit al sistemului de operare, Chrome, Skyfire și altele) sau folosirea altor aplicații care nu transmit date printr-o conexiune securizată (Flipboard, de exemplu).

Opera Max contorizează și traficul de internet consumat de fiecare aplicație existând posibilitatea de a bloca o anumită aplicație în a mai accesa internetul.

O folosesc de aproape 3 luni însă statisticile nu sunt atât de extraordinare precum sunt promovate pe pagina de descărcare dar asta depinde și de modul în care este utilizat internetul (pagini web, clipuri video, socializare, etc). Astfel:
  • în luna februarie am consumat 2,3GB, Opera Max a economisit 0,2GB, deci a salvat 7% (altfel aș fi consumat 2.5GB).
  • în luna martie am consumat 1,6GB, Opera Max a economisit 0,3GB, deci a salvat 14%.
  • în luna aprilie am consumat 4,9GB, Opera Max a economisit 0,6GB, deci a salvat 10%.
  • în luna mai deja am consumat 423MB, Opera Max a economisit 49,3MB (10%).

Traficul economisit nu e foarte mare relativ la traficul consumat dar dacă decât deloc e acceptabil și așa având în vedere costurile încă destul de ridicate a abonamentelor de internet mobil.

Versiunea actuală rulează pe terminalele cu Android 4.0 sau mai nou însă tabletele nu sunt încă compatibile.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu