Multă lume are înregistrări video pe diverse tipuri de casete, făcute cu ani și zeci de ani în urmă care la un moment dat se vor degrada iremediabil. Cea mai bună soluție de conservare a înregistrărilor video de pe casete e digitalizarea lor prin transferarea conținutului de pe casetă pe calculator, apoi pe DVD, CD sau alt mediu de stocare.

În general, transferul se face prin capturarea înregistrării video în timpul redării acesteia folosind o placă de captură plus cablurile, adaptoarele și convertoarele necesare. Durata de transfer este egală cu durata înregistrării video. De exemplu, dacă se dorește transferarea a 30 de minute de înregistrare video, durata de transfer va fi de 30 de minute. Pentru a reda înregistrarea de pe caseta video, este nevoie fie de un video (VCR) sau o cameră video cu funcție de redare a înregistrărilor video.

În continuare va fi exemplificat un transfer de pe o casetă video de 8mm folosind următoarele:
  • Notebook Samsung NP300E5Z-S07RO cu procesor Intel® CoreTM i5-2450M 2.50GHz, 6GB, 750GB, nVidia GeForce GT 520MX 1GB.
  • Programul AVS Video Recorder (se poate folosi orice alt program care poate captura folosind placă de captură).
  • Cameră video Sony Handycam CCD-TRV11E cu funcție de redare a înregistrării video de pe casetă de 8mm.

  • Placă de captură LogiLink VG0005B USB (externă) - costă în jur de 70 de lei.


  • Cablu audio-video, 3RCA-3RCA, tată-tată - costă în jur de 6 lei.

  • Adaptor care convertește semnalul audio mono în sunet pe 2 canale - costă în jur de 4 lei. Se recomandă folosirea lui la camerele care nu au ieșire audio pe 2 canale. Dacă nu se folosește, sunetul captat va fi auzit doar într-o boxă.

Se conectează toate elementele de mai sus ca în imaginile de mai jos:


  1. Se introduce un capăt galben al cablului audio-video în ieșirea video a camerei.
  2. Se introduce în ieșirea audio a camerei adaptorul care convertește semnalul audio din mono în dual.
  3. Se introduc celelalte 2 capete rămase (alb și roșu) ale cablului audio-video în adaptor.
  4. Celelalte 3 capete rămase, ale cablului audio-video, se conectează cu capetele cablului plăcii de captură în funcție de culoare. Cablul S-Video al plăcii de captură nu este folosit în acest caz.
  5. Se conectează cablul care captează semnalul video și audio în placa de captură.
  6. Se conectează placa de captură într-un port USB al calculatorului.
  7. Se pornește programul AVS Video Recorder. Se selectează ca și dispozitiv de captură ”Video Grabber” apoi se verifică că în Settings, Video Device Output e selectat ca fiind ”Video Composite” iar Audio Device e ”Video Grabber”. Restul configurărilor pot fi lăsate cu valorile implicite. Dacă imaginile capturate sunt distorsionate sau alb-negru se recomandă schimbarea standardului video modificându-l în Settings > Video Standard. Mai multe detalii despre cum se lucrează cu AVS Video Recorder se găsesc în paginile de ajutor ale programului.
Succes!

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu