Află unde-ți sunt prietenii, cu Google Latitude

O funcție foarte interesantă în Google Maps este Latitude prin care ți se permite adăugarea de contacte Gmail ca prieteni și vizualizarea poziției lor pe hartă.

Pentru activarea funcției Latitude este necesar ca utilizatorul să dețină un cont Google. Odată conectat în Latitude, utilizatorul are posibilitatea de a invita prieteni pentru ca apoi să le poată vizualiza poziția pe hartă. Prietenii care acceptă trebuie, de asemenea, să se înregistreze și să folosească serviciul Latitude.

Localizarea pe care o văd fiecare dintre prietenii din listă se poate seta să fie detectată automat (prin GPS sau Cell ID), se poate seta manual, alegându-se orice locație disponibilă, sau se poate ascunde. De asemenea, pentru fiecare prieten din listă se poate seta nivelul de precizie a localizării pe care acesta o poate vizualiza: cea mai bună localizare disponibilă, localizare la nivel de oraș sau ascunderea totală a localizării.

Serviciul Latitude este disponibil în Google Maps pentru toate telefoanele cu Android, iPhone, iPod, majoritatea telefoanelor Blackberry color, majoritatea telefoanelor cu Windows Mobile 5.0+ și majoritatea telefoanelor cu Symbian S60. Dar se poate accesa și de pe calculator ( https://www.google.com/latitude ), având (pe lângă alte funcții precum istoricul locațiilor, alerte și alte tipuri de servicii bazate pe locațiile vizitate) funcționalitate similară ca pe telefon. Doar că localizarea se face în funcție de IP.


Serviciul Latitude are nevoie de acces la internet pentru actualizarea locației curente. De asemenea,  Google Maps trebuie să ruleze permanent pe fundal dacă se dorește trimiterea permanentă de localizări actualizate către prietenii din listă. În caz contrar, aceștia vor vedea ultima locație disponibilă. Când Google Maps rulează pe fundal, locația este determinată doar prin Cell ID, prelungindu-se astfel durata bateriei. Pentru ca serviciul Latitude să ruleze în fundal, atunci când se iese din aplicație trebuie răspuns afirmativ la intrebarea Conectați-vă pentru a permite accesul la locația dvs. cu serviciul Latitude? .

S-a testat consumul bateriei precum și traficul pe internet, făcut de Google Maps cu serviciul Latitude activ timp de 12 ore, pe Nokia E72. Traficul făcut a fost în jur de 90KB iar nivelul de energie a bateriei a scăzut cu 16%. Testul e doar orientativ, nu poate fi prea relevant.


0 comentarii :

Trimiteți un comentariu